Какви са правилата за работа на смени?С.Д., София В Кодекса на

...
Какви са правилата за работа на смени?С.Д., София В Кодекса на
Коментари Харесай

Работното време може да се разпределя и на смени

Какви са разпоредбите за работа на смени?

С.Д., София

 

В Кодекса на труда (КТ) има специфична глава, отдадена на работното време и почивките. Там категорично е несъмнено, че работната седмица е петдневна с естествена дълготрайност на седмичното работно време до 40 часа. Пак там е заложено и че естествената дълготрайност на работното време денем е до 8 часа.

КТ разрешава удължение и понижаване на работното време.  По индустриални аргументи работодателят може с писмена заповед да удължава работното време през едни работни дни и да го компенсира посредством съответното му понижаване през други, след предварителна консултация с представителите на синдикалните организации и представителите на служащите и чиновниците.  Продължителността на снадки работен ден не може да надвишава 10 часа, а за служащите и чиновниците с понижено работно време - до 1 час над пониженото им работно време. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да надвишава 48 часа, а за служащите и чиновниците с понижено работно време - 40 часа. Работодателят е задължен да води специфична книга за отчитане удължаването, надлежно компенсирането на работното време. Удължаването на работното време е за период до 60 работни дни през една календарна година, само че за не повече от 20 работни дни поредно.

 Намалено работно време пък се открива за служащи и чиновници, които правят работа при характерни условия и рисковете за живота и здравето им не могат да бъдат отстранени или понижени, без значение от подхванатите ограничения. Това се прави и за работници или чиновници, ненавършили 18 години. Видовете работи, за които се открива понижено работно време, се дефинират с разпоредба на Министерския съвет. При намаляването на работното време не се понижават трудовото заплащане и другите права на служащия или служителя по трудовото правно отношение.

Страните по трудовия контракт могат да уговарят работа и за част от законоустановеното работно време (непълно работно време). В тези случаи те дефинират продължителността и разпределението на работното време. В тези случаи месечната дълготрайност на работното време на служащите и чиновниците на ненапълно работно време е по-малка спрямо месечната дълготрайност на работното време на служащите и чиновниците, които работят по трудово правно отношение на цялостно работно време в същото дружество и извършват същата или сходна работа.

Работниците не могат да бъдат сложени в по-неблагоприятно състояние единствено заради непълната дълготрайност на работното им време спрямо тези, които са страна по трудов контракт на цялостно работно време, изпълняващи същата или сходна работа в предприятието. Те употребяват същите права и имат същите отговорности, каквито имат служащите и чиновниците, работещи на цялостно работно време, в случай че законът слага използването на някои права според от продължителността на отработеното време, трудовия стаж, притежаваната подготовка и други.
Що се отнася до работата на смени, КТ я позволява и също дефинира експлицитни, характерни правила за нея. Според чл.141 от КТ, когато " характерът на индустриалния развой постанова, работата в предприятието се провежда на две или повече смени ". Работната промяна може да е смесена, в случай че включва дневен и нощен труд. Смесена работна промяна с 4 и повече часа нощен труд се счита за нощна и има дълготрайност на нощна промяна, а с по-малко от 4 часа нощен труд се счита за дневна и има дълготрайност на дневна промяна. Редуването на промените в предприятието се дефинира в правилника за вътрешния трудов ред.

Изрично се не разрешава възлагането на работа през две поредни работни смени. В същото време обаче КТ разпорежда, че при производства с непрекъсваем развой служащият или служителят не може да прекратява работата си до идването на сменящия го без позволение на непосредствения началник. В тези случаи обаче този началник е задължен да вземе нужните ограничения за идването на сменящ служащ или чиновник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР